İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, Genç Tema Kulübü tarafından “İGÜ Genç Tema ile Doğa Yürüyüşü” isimli etkinlik gerçekleştirildi. Doğanın içinde olmanın, yürüyüş ve çeşitli egzersizler yapmanın insana birçok açıdan yararı olduğunu belirten Kulüp Danışmanı Öğretim Görevlisi Çağıl Ertürk, “Bu yararlardan bir tanesi, insanın sinir sistemini normalleştirmesi ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi. Güzel bir doğa içinde yapılacak sakin ve uzun yürüyüşlerin, çeşitli germe egzersizlerinin insanın ruhsal dengeleri üzerinde de çok olumlu etkileri olduğu biliniyor” diye konuştu.
“GENÇLER DOĞA İLE EN AZ İLGİLENEN GRUP”
Doğayı dolaylı olarak seyretmenin günümüz insanına yetmediğini dile getiren Ertürk, “Artık insanlar doğayla daha aktif olarak ilgilenmek istiyor. Doğanın üstümüzde bu kadar büyük bir güce sahip olmasına rağmen, insanoğlu çevreyi kendi gereksinimlerine göre düzenleme işini biraz abartmış görünüyor. Yapılan araştırmalar, insanın yaşamının tamamına yakınını kendi oluşturduğu bir anlamda yapay ortamlarda geçirdiğini gösteriyor. Özellikle yeni yetişen neslin doğayla ilgili sorulara verdikleri yanıtlar, bu durumun boyutlarını iyice belirginleştiriyor. Çocuk ve gençlerin yalnızca üçte biri beş değişik ot ismi sayabilmekte, yalnızca yedide biri beş kuş çeşidini söyleyebiliyor. Birinci sınıfa giden çocukların %70’i ördeğin rengini sarı zannediyor. Gençler, diğer yaş grupları ile karşılaştırıldığında, doğa ile en az ilgilenen grup. Bu gruptan doğa ile ilgili, çok hoşlarına giden bir yaşantılarını anlatmaları istendiğinde, yalnızca %50’si anlatacak bir yaşantı bulabiliyor. Bu bilinçle kurulan İGÜ Genç Tema Kulübü’nün düzenlediği yılın ilk etkinliğine İGÜ Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yüksel Barut da katılım sağladı” şeklinde konuştu.
“İNSAN DOĞADA ÖZGÜRLEŞMİŞ HİSSEDİYOR”
Şehir içindeki gri binaların ve düzensiz yapılanmanın insanın algılama yeteneğini olumsuz olarak etkilediğini vurgulayan Ertürk, “Buna karşılık, doğa içindeki ağaçlarla dolu bir ortamda bulunmak insanın kendini çok daha özgürleşmiş hissetmesini sağlıyor. Burada insanın her şeyi üç boyutlu olarak algılayabilme şansının da büyük önemi var. Bunun bilincinde olarak doğa ile iç içe öğrencilere doğru egzersiz yapılması konusunda önderlik ettik. Öğrenciler doğanın kalbinde esneme egzersizleri ve ardından meditasyon yaptılar. Bilindiği üzere; bilimsel bir zihin dinlendirme tekniği olan meditasyon, derin bir şifa yöntemi olup, bulunduğumuz yüzyılda iş, okul ve özel hayatımızda stresi azaltma, stres yönetimi, verimlilik ve yaratıcılık artışı için kullanılan en önemli ve en etkili araç” ifadelerini kullandı.
İGÜ öğrencileri doğada buluştu