Diyabet Tedavisinde Kök Hücrenin Yeri Üzerine Önemli Bir Etkinlik Gerçekleştirildi

Prof. Dr. Erdal Karaöz

İGÜ Gelişim Tower’da gerçekleşen etkinlikte ‘’Diyabet Tedavisinde Kök Hücrenin Yeri’’ konuşuldu. Prof. Dr. Erdal Karaöz, tip 1 diyabetin, vücudun virüs ve bakteri gibi vücuda yabancı organizmalarla savaşmak üzere programlanmış bağışıklık sistemi hücrelerinin herhangi bir nedenden dolayı insülin üreten hücreleri yabancı olarak algılayıp öldürmesi sonucu ortaya çıkan bir sağlık sorunu olduğunu İGÜ’lü öğrencilere aktardı.

Tip 1 diyabetin otomimmün bir hastalık olduğunu anlatan Prof.Dr. Karaöz, pankreasiçerisinde organın devamlılığını sağlayan kök hücrelerin varlığını kanıtladıklarını vurguladı. Prof. Dr. Erdal Karaöz ‘’Aslında bütün diyabet hastalarının pankreaslarında insülin üreten hücreler var. Yapım ile yıkım arasında dengesizlik olduğu için hastalıklarla uğraşıyoruz. Yapım ve yıkım tüm organlarımızda var. Herhangi bir nedenden dolayı yıkım artarsa, klinik sonuçlarla karşılaşıyoruz; bu kanser için de geçerli ’’ dedi.

İnteraktif olarak devam eden etkinlikte, Prof.Dr. Karaöz, ‘’Yapım ile yıkım arasındaki dengesizliği bozmanın yöntemi nedir? Mezenkimal kök hücre hakkında bilgisi olan var mı? Tip 1 ve Tip 2 diyabet farkı nedir?’’ gibi birçok önemli soruyu İGÜ’lü öğrencilere sordu. Etkinliğin sonunda Prof.Dr.Erdal Karaöz’e katılımından dolayı İstanbul Gelişim Üniversitesi adına teşekkür plaketi takdim edildi.

Düzenleme Tarihi: 20 03 2019