Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı -

Hasankeyf, Koç ve Süleyman Han Camii Taşıma İşlemlerinde Malzeme Konservasyonu Etkinliği Düzenlendi

gelişim üniversitesi
  1.   Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı
  2. Haberler


Hasankeyf, Koç ve Süleyman Han Camii Taşıma İşlemlerinde Malzeme Konservasyonu Etkinliği Düzenlendi


İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Kültür Mirası Kulübü tarafından “Hasankeyf, Koç ve Süleyman Han Camii Taşıma İşlemlerinde Malzeme Konservasyonu” konferansı gerçekleştirildi.


Restorastör-Konservatör Uğur Alanyurt’un anlatımı ile gerçekleşen etkinlikte, 12 bin yıllık dillere destan güzelliği ile tanınan Hasankeyf’teki 4 bin 600 tonluk caminin taşınması esnasında uygulanan koruma ve onarım uygulamaları anlatıldı. Su altında kalacak tarihi ve kültürel varlıkların 3 kilometre uzaklıktaki yeni yerleşim alanına taşınması için başlatılan çalışmaları konu alan konferansa başta Restorasyon ve Konservasyon Bölümü öğrencileri olmak üzere yoğun ilgi vardı. Etkinlikte, ustaların alçıyı oyarak yaptığı ve estetik değer taşıyan ünik süslemelerin kaldırılarak koruma altına alınması gerektiği konusu öğrencilere aktarılarak eserlerin zarar görmeden nasıl koruma altına alındığı Restorastör-Konservatör Uğur Alanyurt tarafından İGÜ’lü öğrencilerle paylaşıldı.

Kültürel mirasın korunması konusunda bilinçlendirilen İGÜ’lü öğrenciler kültürel mirasın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusunun neden önemli olduğu konusunda bilgilendirildi.

Dünyada ve Türkiye’de yapılan Restorasyon ve Konservasyon çalışmalarının takip edilmesinin mesleki bir sorumluluk olduğunu vurgulayan Kültür Mirası Kulübü Danışmanı Dr. Ögr. Üyesi İlknur Türkoğlu, “Hasankeyf’te yapılan çalışmaların anlatıldığı bu etkinlik, öğrencilerimizin bilgilenmesi ve iyi bir şekilde yetişmesi açısından önemliydi” dedi.


 Hasankeyf koç Süleyman Han Camii


Haberler